Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Biográfia

 (A lap alján érhető el az "Érdekességek-About SP" menüpont!)

 

Biográfia

 

 

SP, azaz Éder Krisztián, 1988-ban született Sopronban. Már gyermekkorától szorosan kötődött a zenéhez, 8 évig tanult zongorázni és énekelni a Soproni Zeneiskolában.
Sok-sok stílus és zenei irányzat után 12 éves korában kötött ki az R'n'B/Hip-Hop zenénél.

 

Első internetes videója, a KÉRLEK, HOGY című számhoz forgatott klip indította el a siker felé vezető úton, majd ezt követően készítette el első nagyobb, 13 számos lemezét. 2007 végén megválasztották a 2007-es év Hip-Hop felfedezettjének, ami óriási elismerést jelentett a fiatal előadónak, és ezt még csak fokozta az a 3. helyezés, amit az It's Right! Hip-Hop Jam-en tudhatott magáénak.

 

2008 júniusában piacra dobta első önálló nagylemezét STANDARD címmel. A korong a korábbiakhoz képest lényegesen populárisabb vonalat képviselt, de megtalálhatóak voltak rajta
 a régi ízek is. A nagylemez rendkívül jó kritikákat kapott a hazai újságoktól/webmagazinoktól, sőt egy ország ismerte meg SP-t az ÁLLJ MEG! című dalának köszönhetően.

 

A zenei sikerek mellett a fotózás terén is komolyabb elismerésekben lehetett része: felvették a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakára, és egyre több megrendelést kapott. A divat-, beauty- és katalógus-anyagok mellett piacvezető magazinok (pl. IM és hot!) számára készít sorozatokat, és sok híresség, közéleti személyiség is hozzá fordul album-, illetve sajtófotóinak elkészítéséért.

 

2008 október elején debütált második klipje a zenecsatornán, amelyet a KÉRLEK, HOGY 2. című dalhoz készített. A videó nemcsak a közönség körében aratott sikert, de az addig kétkedő kritikusokat és szakembereket is meggyőzte. SP hatalmas rajongótáborra tett szert, klipjeire pedig annyi érdeklődő keresett rá a YouTube-on, amire Magyarországon korábban nem volt példa.

 

SP számára a 2009-es nyár fellépésekkel és rengeteg stúdiómunkával telt, hogy 2009 végén a közönség számára elérhetővé váljék második nagylemeze. Az albumról kimásolt első, KÉP MARADSZ című dalhoz forgott klipjét 2009 augusztus legvégétől játszotta a zenetévé. A videóra az első hónapban több mint 300.000-en kattintottak a YouTube-on, ezzel pedig felkerült a legnagyobb videomegosztó havi listájára: a 63. legnézettebb klip lett világszerte. Szintén Kép maradsz című, limitált kiadású EP-jét októbertől lehetett megrendelni: a kislemez sok érdekességet és nem utolsósorban egy multimédiás részt is tartalmazott.

 

A SPECIAL november 30-án, SP 21. születésnapján jelent meg – sőt aznap került a boltokba a róla szóló „SP KÖNYV” is! A kötetben mind zenei, mind fotós pályafutásába is betekintést engedett, hisz az interjúkon (és az azokat illusztráló családi felvételeken) kívül rengeteg saját képe is megtalálható.

 

A 2010-es év első szakmai elismerését már februárban bezsebelhette: a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége által életre hívott FONOGRAM díjátadóról „Az év hazai felfedezettjének” járó szobrot SP vihette haza.

 

A nagylemez második klipes dala, melyet az előadó maga rendezett, és operatőrként is jegyez, a NE ADD FEL! 2010 március elején debütált, és minden korábbi népszerűséget felülmúlt. Nemcsak a visszajelzések alapján, de a Kép maradsz-hoz hasonlóan, a YouTube-on is rekordokat döntött. A VIVA exkluzivitását kivívó videóban többek közt SP jó barátja, Puskás Peti és a Csillag születik középdöntőseiként megismert Bad Boyz is szerepet vállalt.

 

A hazai előadóktól eltérően, a megszokottnak számító ajándéktárgyak mellett SP tavasszal egy különlegességgel is előrukkolt. A Tyra Clothing gondozásában piacra került első, a Special albumhoz kapcsolódó divatkollekciója, a TWINSET SP COLLECTION.

 

A tavasz más szempontból is fontos fordulópontot jelentett SP számára: reklám- és kisfilmek után rendező-operatőrként leforgatta többek közt Gitano Nagy Laci és Brasch Bence videoklipjét, majd Gáspár Lacival is együtt dolgozott.

 

2010 júniusa pedig feltette a koronát SP eddigi munkásságára! Fluorral közösen készített, PARTYARC című daluk, mely ekkor debütált, és 6 hét alatt meghaladta az 1.000.000-s YouTube-nézettséget, és a nyár egyik legnagyobb slágerévé nőtte ki magát.

 

A Partyarc-ot előben először a BRAVO OTTO gálán hallhatták az egybe gyűltek, ahol SP egy egy órás SPECIAL SHOW-val állt a közönség elé – megköszönve, hogy 3 kategóriában is („Az év férfi előadója”, „Az év videoklipje” és „BRAVO Idol”) neki szavazták a legjobbnak járó Arany Indián szobrot.

 

Az Otto-t követően a COMET díjátadóról sem távozott üres kézzel: A „Legjobb videoklip”-ért folyó küzdelemből ugyan Hien került ki győztesen, a „Legjobb férfi előadó”-t jutalmazó gömböt azonban SP-nek ítélték oda a nézők szavazatai alapján.

 

A közönség kérésének eleget téve, júliusban a Special album címadó dalához készült (a lemez utolsó) klipje. A MÁS VOLT / SPECIAL SP bevallása szerint eddigi legőszintébb dala, amely egy szerelmi csalódás története – és amely a videónak köszönhetően válhatott örök emlékké nemcsak SP, de a rajongók számára is.

 

Az előző évhez hasonlóan, 2010 nyara is fellépésekkel, forgatásokkal, fotós munkákkal és persze sok-sok stúdiózással telt, hogy a „hagyománynak” megfelelően idén is SP születésnapján jelenhessen meg soron következő nagylemeze, a KÖLYÖK22, amely a már megszokottnak számító elektronikus hangzás mellett élő hangszeres dalokat is tartalmaz. Az album első klipes száma, a SZÓLJ RÁM! a debütálást követő hetekben uralta a könnyűzenei toplistákat, és az album közkedveltsége sem volt kétséges: a MAHASZ eladási lista második helyén nyitott.

 

 

Lemezek

 

 • 2006 – Srác a szomszéd házból EP
 • 2007 – Kölyök
 • 2008 – Standard
 • 2009 – Kép maradsz EP
 • 2009 – Special
 • 2010 - Kölyök 22

 

 

Elismerések, díjak


 • 2007 – „It's Right! Hip-Hop Jam” 3. helyezés
 • 2007 – HIPHOP.HU Zenedíj: „Az év felfedezettje”
 • 2007 – „Az év hip-hop videoklipje” (Holnaptól) – jelölés
 • 2009 – BRAVO Otto: „Az év magyar felfedezettje” – jelölés
 • 2009 – BRAVO Otto: „Az év magyar videoklipje” (Állj meg!) – jelölés
 • 2009 – VIVA Comet: „Legjobb új előadó”
 • 2009 – VIVA Comet: „Legjobb férfi előadó”
 • 2010 – Fonogram: „Az év hazai felfedezettje”
 • 2010 – BRAVO Otto: „Az év férfi előadója”
 • 2010 – BRAVO Otto: „Az év videoklipje” (Kép maradsz)
 • 2010 – BRAVO Otto: „BRAVO Idol”
 • 2010 – VIVA Comet: „Legjobb férfi előadó”
 • 2010 – VIVA Comet: „Legjobb videoklip” (Kép maradsz) – jelölés

 

 

(forrás: spmusic.hu)

 

 

Menüpontok

 

 


Utolsó kép
Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 48214
Hónap: 703
Nap: 27